Natuurgebied Hakenberg

Adres
Hakenbergweg, Beuningen

Natuurgebied Hakenberg

Een natuurgebied gelegen in Beuningen. Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie Twente. Het pad voert langs bos, grasland, graanakkers en enkele boerderijen.

In het illustere rijtje Tankenberg en Paasberg is de Hakenberg de laatste uitloper van de stuwwal, zoals deze enkele honderdduizenden jaren geleden door Scandinavisch ijs is opgestuwd. Hier vindt u nog talloze imposante eiken en beuken, die allen een eigen verhaal lijken te vertellen. Centraal in het gebied staat een prachtige villa.

Door uitbreiding van de ecologische hoofdstructuur kun je in dit natuurgebied uren dwalen door het karakteristieke Twentse landschap!

Over het gebied

De graslanden rond de boerderijen worden spaarzaam gemaaid en gehooid, zodat blauwe zegge en andere voedselarme soorten jaarlijks terugkeren. Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten winterrogge, een oud cultuurgewas. Er vindt bewust geen chemische bestrijding plaats van akkerkruiden. Hierdoor groeien er volop akkerviooltjes en korenbloemen tussen het gewas.

Park in landschapsstijl

Heel bijzonder is villa Hakenberg, die textielfabrikant Blijdenstein als een houten bouwpakket uit Oostenrijk in 1927 heeft laten komen. Dit bouwpakket is op de top van de heuvel neergezet. De tuin eromheen is ontworpen door landschapsarchitect Pieter Watten Deze villa is nog altijd in particulier bezit. Achter het huis staat een enorme zoete kers. Rondom de villa ligt een park in landschapsstijl. Hier groeit de zeldzame grote Keverorchis.

Wandelroutes

Over landgoed het Hakenberg lopen diverse routes van het wandelnetwerk. De wandelnetwerkaart Oost (met dit gebied) kun je hier bestellen. De wandelroute Lutterse Bergen laat je ook kennismaken met dit glooiende gebied.

Tijdens een bezoek aan landgoed Hakenberg kun je ook een bezoekje brengen aan Rustpunt de Pipokeet.

Praktische info

  • Parkeren kan aan de Lage Kaviksweg, hier is een kleine parkeerplaats. dit is ook het startpunt van de vijf wandelnetwerkroutes die hier beginnen.
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd.
OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.