Sanitair mag op campings eerder open

De douches, wastafels en toiletten mogen op 15 juni weer open. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij het kabinet. Dat betekent dat veel campings en kampeerterreinen twee weken eerder open kunnen.

Toeristen

Oorspronkelijk zou de maatregel van het sluiten van sanitaire gebouwen op campings pas op 1 juli worden opgeheven, maar volgens de NOS schuift het kabinet die datum nu naar voren, omdat op 15 juni ook buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Nederland.

Onbegrijpelijk

De recreatiebranche en sommige gemeenten hadden de regering al eerder gevraagd om de maatregel op te heffen. Zij vonden het onbegrijpelijk dat terrassen, theaters en bioscopen in juni al open mochten, inclusief hun toiletvoorzieningen, maar dat campings nog een maand moesten wachten.

Bestuurders

Brancheorganisatie Hiswa/Recron stuurde vorige week al een boze brief naar het kabinet, maar ook sommige bestuurders waren verontwaardigd. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van het Drentse Aa en Hunze, een gemeente met veel campings, vond de beperkingen voor campings ‘niet uit te leggen’.

Oplossing

Grotere kampeerterreinen wisten de maatregelen te omzeilen door kampeerders een eigen toilet en douche op de kampeerplaats aan te bieden. Bovendien mocht er wel gekampeerd worden door mensen met een eigen toiletvoorziening in een camper of caravan. Maar voor veel kleinere campings was dat geen oplossing, en bleven daarom dicht. Overigens verschillen de beperkingen en maatregelen per veiligheidsregio. Een aantal regio’s, waaronder Flevoland, besloot eind mei dat openbare toiletten op recreatiegebieden en campings wel open mogen, maar de wasgelegenheden niet.

Kritisch

Hiswa-Recron is blij dat de druk van de sector effect heeft gehad, maar helemaal tevreden is directeur Geert Dijks niet. Hij vraagt zich af waarom de sector nu nog een week moet wachten. ‘We moeten de officiële brief nog ontvangen maar wat ik niet begrijp is waarom we morgen niet de gebouwen open kunnen stellen. Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector anders mis.’ Volgens de brancheorganisatie is de schade van campings door de maatregelen al minstens 140 miljoen euro. Iedere dag dat de toiletgebouwen niet open kunnen scheelt het volgens Dijks 5 miljoen euro aan omzet.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.